Το «Live Without Bullying» έρχεται στα ελληνικά σχολεία

 

Την επίσημη έγκριση για την υλοποίηση τριών εκπαιδευτικών προγραμμάτων του «Live Without Bulling» στα δημοτικά, τα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας, κατά το σχολικό έτος 2020-2021, έδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ενώνοντας τις δυνάμεις του με το ΚΜΟΠ προκειμένου να εξαλειφθεί το bullying στο ελληνικό σχολείο.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο ενέκρινε την υλοποίηση – και το αντίστοιχο εκπαιδευτικό υλικό – των προγραμμάτων «Η τάξη μου χωρίς εκφοβισμό» και «Εκφοβισμός, βασικές συμβουλές για γονείς», τα οποία απευθύνονται αντίστοιχα σε εκπαιδευτικούς και σε γονείς/κηδεμόνες μαθητών και μαθητριών σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των τύπων. Πρόκειται για ειδικά σχεδιασμένες διαδικτυακές εκπαιδεύσεις, εύκολα προσβάσιμες από όλους.

Ενέκρινε επίσης την υλοποίηση του διαδικτυακού εκπαιδευτικού παιχνιδιού «Γίνε και εσύ πρεσβευτής κατά του εκφβοβισμού», το οποίο απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων του Γυμνασίου Γενικής Εκπαίδευσης της χώρας. Η συμμετοχή των μαθητών/τριών στο πρόγραμμα θα είναι προαιρετική και θα προσφέρεται δωρεάν.

Η υλοποίηση των προγραμμάτων αυτών έρχεται να ενισχύσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση ενός σοβαρού φαινομένου που εμφανίζεται στα σχολεία, με καταστροφικές, πολλές φορές, επιπτώσεις στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών αλλά και στη διαδικασία της μάθησης.

Η Γενική Διευθύντρια του ΚΜΟΠ δρ. Αντωνία Τορρένς από την πλευρά της ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας για τη συνεργασία και την έμπρακτη αναγνώριση της εκπαιδευτικής αξίας των προγραμμάτων του «Live Without Bullying» καθώς το σχετικό υλικό μπορεί να συμβάλει στην προστασία των παιδιών που χρειάζονται βοήθεια αλλά και στη διαμόρφωση ενός καλύτερου σχολικού περιβάλλοντος. Όπως τόνισε η δρ. Τορρένς «ειδικά αυτή την περίοδο της πανδημίας που τα παιδιά δέχονται μεγαλύτερη ψυχολογική πίεση, έχει σημασία να μπορούμε να τα στηρίξουμε με περισσότερους τρόπους, να είμαστε κοντά τους, να μιλήσουμε στη γλώσσα τους και με τους τρόπους που εκείνα αισθάνονται άνετα να επικοινωνήσουν».