Ανακοίνωση των ίδιων των μαθητών σχετικά με τα τελευταία περιστατικά βίας στα σχολεία στην Κύπρο

 

Τα τελευταία περιστατικά ενδοσχολικής βίας στη Κύπρο και ο τρόπος κάλυψης τους από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης κινητοποίησαν τον τοπικό μαθητικό πληθυσμό να διαμαρτυρηθεί για όσα συμβαίνουν. Η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την υφιστάμενη κατάσταση.

Αυτούσια η ανακοίνωση της ΠΣΕΜ:

"Ως Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών εκφράζουμε τη λύπη μας για τα τελευταία φαινόμενα βίας μέσα στα σχολεία μας. Η σχολική βία αποτελεί ένα διαχρονικό παγκόσμιο κοινωνικό φαινόμενο, με αρνητικές συνέπειες στο επίπεδο της μάθησης. Το φαινόμενο αυτό δεν μπορεί παρά να προβληματίσει προσπαθώντας ασφαλώς στην εξάλειψη του. Τα τελευταία χρόνια, κομμάτι των περιστατικών βίας είναι και ο σχολικός εκφοβισμός (γνωστό και ως bullying).

Ο εκφοβισμός είναι κοινωνικό φαινόμενο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπιστεί, με την λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος να επηρεάζει άμεσα το φαινόμενο αυτό. Ειδικότερα τα τελευταία χρόνια, όπου η οικονομική κρίση επηρεάζει καθημερινά ακόμα περισσότερες οικογένειες το φαινόμενο θα αυξάνεται. Από την στιγμή, όπου συμμαθητές μας, δεν έχουν τα απαραίτητα, με γονείς άνεργους βιώνοντας άσχημες συνθήκες μέσα στο σπίτι, τότε το φαινόμενο της βίας ακολουθεί. Τα φαινόμενα αυτά δημιουργούν προβλήματα και δυστυχώς επηρεάζουν την συμπεριφορά των συμμαθητών μας, γεννώντας θύτες και θύματα βίας.

Μετά από τα πρόσφατα περιστατικά που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, θέλουμε να κτυπήσουμε και εμείς με τη σειρά μας, τον κώδωνα του κινδύνου στην πολιτεία και στους αρμόδιους φορείς για αποφασιστική παρέμβαση και αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού. Όλοι, έχουμε ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια, οι γονείς μας, οι καθηγητές μας, οι συμμαθητές μας αλλά και η πολιτεία, εφαρμόζοντας πολιτικές έτσι ώστε το φαινόμενο αυτό να μη μεγαλώσει περισσότερο.

Ως ΠΣΕΜ θέλουμε να καταγγείλουμε και την απαράδεκτη συμπεριφορά μερίδας των ΜΜΕ. Άραγε η τακτική της συνεχής υπερπροβολής των γεγονότων, προσπαθώντας να «δικάσουν» και να «καταδικάσουν» συμμαθητές μας  δεν οδηγεί σε περισσότερη βία; Την απάντηση θα σας την δώσουμε εμείς. Ασφαλώς! Η «ευαισθησία» των ΜΜΕ δεν λύνει το πρόβλημα αλλά το αυξάνει. Παράλληλα η προσπάθεια να τσουβαλιάσουν όλους τους συμμαθητές μας ως κομμάτι αυτής της απαράδεκτης κατάστασης είναι κάτι που διαφωνούμε κάθετα. Το γνωρίζουμε ότι υπάρχουν καθημερινά αρκετοί συμμαθητές μας, όπου μας κάνουν πραγματικά περήφανους με τις επιδόσεις τους τόσο εντός αλλά και εκτός σχολείου. Υπάρχουν συμμαθητές μας όπου με τους αγώνες, τις διεκδικήσεις τους και την ωριμότητα τους «έβαλαν γυαλιά» σε αρκετούς, ακόμα και σε ηλικιακά πιο μεγάλους τους.

Το φαινόμενο της σχολικής βίας δεν λύνεται με προσωρινά μέτρα αλλά με ουσιαστικές αλλαγές του εκπαιδευτικού συστήματος. Όταν προσπαθούμε τα σχολεία μας να αποκτήσουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα, όπου να τα χαρακτηρίζει ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και στα δικαιώματα μας ως παιδιά, μεγαλώνοντας με ασφάλεια και υγεία. Μόνο τότε θα μπορούμε να πούμε ότι γίνονται πραγματικές προσπάθειες να αλλάξει η παρούσα κατάσταση."

ΠΗΓΗ: newsincyprus.com