ΚΜΟΠ: Πρόγραμμα κατά του ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού (δημοσίευση από kanaliena)

 

 

 Εισηγήτριες της εκδήλωσης ήταν η Πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) και υπεύθυνη του προγράμματος  Αντωνία Τορρένς, η  Καθηγήτρια Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Κεντρικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΚΕΕ) για την πρόληψη της βίας και του εκφοβισμού του Υπουργείου Παιδείας, Βασιλική Αρτινοπούλου, και η Υπεύθυνη επικοινωνίας του επιστημονικού οργανισμού «Μαζί για την εφηβική υγεία» (συνεργαζόμενου φορέα με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Π. & Α. Κυριακού),  Άννα Μαρία Βλάσση.

 Το πρόγραμμα «Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό» αποτελεί μία πρωτοβουλία του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) και υλοποιείται σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών Π.&Α. Κυριακού, B” Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών και με το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα «Enable – ΕνΔυναμώνω». Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών ενδοσχολικού και διαδικτυακού εκφοβισμού και υλοποιείται μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας www.livewithoutbullying.com. Μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα παιδιά 10 έως 18 ετών και ενήλικοι, γονείς και εκπαιδευτικοί, που επηρεάζονται από το φαινόμενο του εκφοβισμού έχουν τη δυνατότητα να λάβουν δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής και πληροφόρησης προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Συγκεκριμένα, λειτουργούν οι παρακάτω διακριτοί χώροι επικοινωνίας για κάθε ομάδα στόχου:

  • Χώρος παιδιών: Περιλαμβάνει 1) δωρεάν συμβουλευτική στήριξη από εξειδικευμένους εθελοντές συμβούλους, μέσω online chat, 2) Βιβλιοθήκη ελεύθερης πρόσβασης με πλούσιο υλικό γύρω από τον εκφοβισμό, 3) Δύο κοινόχρηστους χώρους επικοινωνίας.
  • Χώρος Ενηλίκων: Περιλαμβάνει 1) δωρεάν συμβουλευτική στήριξη μέσω ειδικά διαμορφωμένου forum με δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών, 2) Βιβλιοθήκη ελεύθερης πρόσβασης και ενημερωτική στήλη στην οποία αρθρογραφούν επαγγελματίες και ειδικοί για διάφορα θέματα σχετικά με την εφηβική υγεία παρέχοντας χρήσιμες συμβουλές σε γονείς και εκπαιδευτικούς.

Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες παρέχονται ανώνυμα με στόχο τη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων και της ιδιωτικότητας των χρηστών.

 

Στα πλαίσια του προγράμματος υλοποιούνται ενημερωτικές και εκπαιδευτικές δράσεις γύρω από τον εκφοβισμό ενώ την προσπάθεια πλαισιώνει μία εθελοντική ομάδα 40 ατόμων.

 

Νίκη Δαλιανά

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

MSc Επαγγελματικής Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού

Επιστημονικός Συνεργάτης Μονάδας Εφηβικής Υγείας (ΜΕΥ), B’ Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων « Π & Αγλ. Κυριακού

 

ΠΗΓΗ: kanaliena