Συμβουλές για να περάσετε ξεκούραστα το καλοκαίρι με την οικογένειά σας

Γράφει η Ρέα Δουμανά, MSc, Κλινική Ψυχολόγος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Ψυχοθεραπεύτρια

Εν μέσω μιας περιόδου όπου υπάρχει η αμφιβολία για το τι πρόκειται να συμβεί μέσα στο καλοκαίρι όσον αφορά στην πανδημία του COVID-19, οι περισσότεροι γονείς αναρωτιούνται με ποιους τρόπους θα μπορούσαν να  περάσουν ευχάριστα την περίοδο των διακοπών τους. Η αλήθεια είναι ότι η περίοδος της καραντίνας καλλιέργησε το αίσθημα του φόβου ως προς τι θα συμβεί την επόμενη μέρα σε όλα τα επίπεδα. Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν οργανώσει ακόμα τις καλοκαιρινές διακοπές… Οι ενήλικες στη διάρκεια του lockdown κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν καταστάσεις οι οποίες ίσως και να ήταν πρωτόγνωρες… πόσο μάλλον τα παιδιά, τα οποία έχουν την ανάγκη να εκτονώσουν την ενέργειά τους!

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται με ποιο τρόπο θα μπορούσαν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να περάσουν ένα ξεκούραστο καλοκαίρι. Τα μικρότερα παιδιά ίσως φύγουν για να μείνουν με τον παππού και τη γιαγιά. Το ζητούμενο όμως, ακόμα και σε αυτή την περίπτωση, είναι με ποιο τρόπο ο χρόνος των διακοπών θα είναι παραγωγικός και για τους γονείς αλλά και για τα παιδιά.

Καταρχάς, η πιο σημαντική συμβουλή είναι να περάσετε ποιοτικό χρόνο με το παιδί σας. Αυτό σημαίνει πως από τη μία πρέπει να το αφήσετε να εκφραστεί και να εκτονώσει την ενέργειά του σε διάφορες δραστηριότητες, αλλά και από την άλλη να του δημιουργήσετε κίνητρα για να αναπτύξει τις ικανότητές του. Στη θάλασσα ασχοληθείτε μαζί του….. παίξτε, εξερευνήστε, μάθετέ του τον πλούτο της θάλασσας, πάντα με τρόπο διαδραστικό και με βάση το παιχνίδι.  Αποφύγετε την πολύωρη ενασχόληση με οθόνες… Κατανοούμε όλοι πως χρειαζόμαστε και τον δικό μας χρόνο, όμως «ηλεκτρονική νταντά» δεν θα βοηθήσει το παιδί σας να αναπτύξει τις δεξιότητές του. Αφήστε το να βαρεθεί! Όταν οι γονείς προσπαθούν συνεχώς να βρουν λύσεις για να περνούν καλά τα παιδιά τους, μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο στρες για να εξυπηρετήσουν τις δικές τους ανάγκες, χωρίς οι ίδιοι όμως να ξεκουράζονται. Με αυτό τον τρόπο διοχετεύεται όλη τους η ενέργεια στο πώς θα περάσουν καλά οι άλλοι… Η βαρεμάρα αποτελεί κίνητρο για την ανακάλυψη νέων ενδιαφερόντων από την πλευρά των παιδιών. Αν μπορείτε, δημιουργήστε κίνητρα. Αν σας βλέπει να διαβάζετε ένα βιβλίο, τότε θα προσπαθήσει να σας μιμηθεί. Αφήστε το παιδί σας να έχει χρόνο με τον εαυτό του. Μην είστε συνέχεια δίπλα του εκπληρώνοντας τις ανάγκες του... δεν θα το βοηθήσει να ωριμάσει.

Όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά που βρίσκονται στην εφηβεία, προσπαθήστε να κατανοήσετε πως επειδή ακριβώς δεν είναι ούτε παιδιά, αλλά ούτε και ενήλικες, πρέπει οριοθετημένα να τους δώσετε την ευκαιρία να κάνουν ένα βήμα παραπάνω για να αισθανθούν κι εκείνα ασφαλή με τον εαυτό τους και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους. Μην λέτε όχι σε κάθε αίτημά τους... Πριν μιλήσετε σκεφτείτε πως στο άκουσμα του ΟΧΙ δημιουργείται η αντίδραση. Παροτρύνετέ τα να βγαίνουν έξω, να γνωρίσουν και να δημιουργήσουν καινούργιους φίλους, να ανακαλύψουν νέα ενδιαφέροντα. Μην τους υποδεικνύετε τι θα έπρεπε να κάνουν και δεν το έκαναν. Η περίοδος των διακοπών είναι μια περίοδος που όλοι μας έχουμε την ανάγκη να «ξεφύγουμε» από την ρουτίνα της καθημερινότητας. Πόσο μάλλον μετά από τη δύσκολη περίοδο των τελευταίων μηνών.  Δείξτε στα παιδιά σας πως τα εμπιστεύεστε, εφόσον η επιλογή τους είναι ασφαλής. Επικοινωνήστε μαζί τους, μέσω διαλόγου, χωρίς φωνές και διενέξεις… Φορέστε τα παπούτσια τους και κατανοήστε πως νιώθουν την ανάγκη να μεγαλώσουν γρήγορα. Εσείς είστε εκείνοι οι οποίοι θα τους δείξετε τον σωστό τρόπο… Χωρίς φωνές. Με ηρεμία και κατανόηση.

Με βάση όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω, όλοι μας θα έχουμε την ευκαιρία να ξεκουραστούμε και να δώσουμε την ευκαιρία στον ίδιο μας τον εαυτό και στα παιδιά μας να περάσουμε ένα όμορφο καλοκαίρι.

 ______________________________________________________________________________________________________

 

Η Ρέα Δουμανά είναι κλινική ψυχολόγος (MSc), σύμβουλος ψυχικής υγείας και ψυχοθεραπεύτρια.