Η χρήση της μάσκας ακόμα μια αφορμή για σχολικό εκφοβισμό. Γιατί;

Τις τελευταίες ημέρες με την σταδιακή προσέλευση των μαθητών στο σχολείο, έχει αρχίσει να γίνεται πάλι λόγος για περιστατικά σχολικού κυρίως εκφοβισμού, με αφορμή την χρήση μάσκας από πολλά παιδιά.

Γιατί; Αναρωτιούνται πολλοί. Δεν ήταν αρκετός τόσος χρόνος που αισθανόμασταν όλοι  τρομαγμένοι, απομονωμένοι στο σπίτι, κάποιοι έχασαν αγαπημένους ανθρώπους και όλοι νιώθουμε μια αμφιβολία για το πώς θα είναι το αύριο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία μας;

Όχι. Από ό,τι φαίνεται δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν πιστεύω δύο βασικοί παράγοντες στους οποίους οφείλεται αυτό. Ο ένας είναι η ίδια η φύση της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας να παίρνουν σχετικά αψήφιστα και λίγο επιπόλαια τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη ζωή και ο άλλος έχει να κάνει με την ίδια την φύση της προέλευσης του εκφοβισμού. Δηλαδή να στοχεύει να πληγώσει και να πονέσει όποιον/α έχει κάποιο χαρακτηριστικό που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα - όπως είναι η περίπτωση για την οποία μιλάμε - ή ακόμα και κανένα διαφορετικό χαρακτηριστικό. Έτσι. Επειδή έχει την ανάγκη μέσω της συμπεριφοράς αυτής να βασανίσει και να πληγώσει τον άλλον για να καλύψει με αυτό τον τρόπο δικές του πληγές, ανασφάλειες και ελλείματα συναισθηματικά.  Σίγουρα οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει ο εκφοβισμός όπως γνωρίζουμε είναι πολλοί και μπορούμε να ενημερωθούμε από διάφορες πηγές γι’ αυτούς.

Ο στόχος μας όμως εδώ είναι με αφορμή αυτά τα περιστατικά εκφοβισμού που παρουσιάστηκαν στα σχολεία λόγω της χρήσης της μάσκας, να αναλογιστούμε ως ενήλικες την ευθύνη που εμείς φέρουμε απέναντι στα παιδιά μας και στο παράδειγμα ζωής που τους δίνουμε.

Η πανδημία που προκάλεσε ο Covid 19 έχει επιφέρει μεγάλες και απροσδόκητες αλλαγές στην μέχρι τώρα ροή και τάξη πολλών καταστάσεων στην καθημερινή ζωή, αλλά και στην ψυχολογία μας και κανείς δεν γνωρίζει ακόμη πότε θα τελειώσει όλο αυτό και τις συνολικές επιπτώσεις που θα έχει στις ήδη επιβαρυμένες με προβλήματα κοινωνίες μας.

Ας αναλογιστούμε ότι τώρα περισσότερο από οποτεδήποτε άλλοτε, η ευθύνη μας για ένα παράδειγμα διαχείρισης δυσκολιών με ηρεμία και όποια ψυχική ισορροπία διαθέτουμε, έχουν τεράστια σημασία για τα παιδιά μας. Εάν για εμάς είναι πολύ δύσκολο να το διαχειριστούμε όλο αυτό, φανταστείτε πόση ανάγκη βοήθειας έχουν εκείνα που βρίσκονται στην αρχική ακόμα φάση αντίληψης αυτού του κόσμου!

Διαθέστε τους λοιπόν χρόνο και καθήστε μαζί τους να συζητήσετε. Εξηγήστε εσείς στα παιδιά τους λόγους που πρέπει να είμαστε όλοι μα όλοι, πολύ προσεκτικοί και να παίρνουμε όλα τα μέτρα που μας συστήνουν οι ειδικοί. Οι λόγοι που το κάνουμε είναι πολύ σοβαροί και κανείς δεν πρέπει να κοροϊδεύει κανέναν. Μόνο αυτοί που δεν καταλαβαίνουν συμπεριφέρονται υποτιμητικά στους άλλους. Βοηθήστε τα ακόμα να καταλάβουν πόσο σημαντικό είναι να προσπαθήσουν να υποστηρίξουν και το δίκιο του άλλου παιδιού στο σχολείο που το βλέπουν να τρομάζει και να εξευτελίζεται από κάποιους.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορέσουν να το κάνουν αυτό τώρα που είναι παιδιά και να μειώσουμε τις πιθανότητες να εξελιχθούν ως ενήλικες που δεν θα έχουν το θάρρος της γνώμης τους και θα πειθαναγκάζονται από άλλους. Όποιοι και να είναι αυτοί.